Discussiëren kunnen we leren
Onze leerlingen leren discussiëren op een respectvolle en gestructureerde manier – lees meer over de methode "Discussiëren Kun Je Leren" (DKJL)
Discussiëren Kun Je Leren: Vaardigheden voor de toekomst
Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen niet alleen rekenen, lezen en schrijven, maar ook vaardigheden ontwikkelen die hen helpen in hun communicatie met anderen. Eén van deze vaardigheden is het vermogen om effectief te kunnen discussiëren. Hoe leer je namelijk je eigen mening goed onder woorden te brengen, respectvol naar anderen te luisteren en samen tot nieuwe inzichten te komen? Daarom maken we gebruik van de methode "Discussiëren Kun Je Leren" (DKJL).
Wat is DKJL?
DKJL is een programma dat onze leerlingen leert hoe ze op een gestructureerde, respectvolle en constructieve manier met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het is niet alleen belangrijk om je mening te kunnen delen, maar ook om goed te luisteren naar de ideeën van anderen. DKJL helpt de leerlingen zelfverzekerd en bedachtzaam in discussie te gaan over allerlei maatschappelijke thema’s, zowel in de klas als daarbuiten. Ze leren argumenten te formuleren en te presenteren, samen te werken met anderen en meningsverschillen op een constructieve manier op te lossen. Het belangrijkste fundament van DKJL is het respecteren van en leren van onderlinge verschillen.
In de komende periode krijgen de groepen 3/4 en 5/6 drie lessen DKJL, terwijl de groepen 7/8 vijf lessen volgen. De bovenbouw doet zelfs mee aan de Amsterdamse debatbattle, een uitdaging die hen extra motiveert om hun debatvaardigheden in de praktijk te brengen.
De stellingen van de groepen
In elke les wordt een stelling besproken die aanzet tot nadenken en discussie. Onder begeleiding van een DKJL-leerkracht en de eigen groepsleerkracht gaan de leerlingen met elkaar in gesprek. Hier zijn enkele voorbeelden van de stellingen die de verschillende groepen behandelen:
Groep 3/4
Als je discussieert krijg je ruzie.
YouTube is niet goed voor kinderen.
Kinderen moeten vaker gezond eten.
Verschillen tussen mensen zijn leuk.
Groep 5/6
Het is belangrijk om altijd je eigen mening te geven.
Als kinderen stress hebben, is dat de schuld van volwassenen.
Kinderen van 6 jaar mogen dure spullen hebben.
Familie is belangrijker dan vrienden.
Groep 7/8
Botsende meningen zijn belangrijk.
Social media is schadelijk voor kinderen.
Dure spullen zijn niet goed voor kinderen.
Omgaan met emoties kun je leren.
Iedereen is verantwoordelijk om discriminatie te stoppen.