De keuze voor 14 of 15 groepen
Waarom kleinere klassen en minder ondersteuning onze keuze is voor volgend schooljaar:
Rust en structuur in de klas
Kleinere groepen betekent meer overzicht. Door minder leerlingen per groep kunnen leerkrachten beter inspelen op de behoeften van de klas, wat zorgt voor meer rust en structuur in het lesgeven. Dit komt de leerprestaties en het welzijn van de leerlingen ten goede.
Meer aandacht per leerling
In kleinere groepen kunnen leerkrachten zich beter richten op individuele leerlingen. Dit maakt het makkelijker om differentiatie toe te passen en beter in te spelen op verschillende leerbehoeften zonder afhankelijk te zijn van extra ondersteuning.
Minder wisselende gezichten voor leerlingen
Bij grotere groepen met meer ondersteuning zijn er vaak extra professionals in de klas, zoals onderwijsassistenten. Hoewel ondersteuning waardevol is, brengt het ook extra wisselingen en dynamiek in de groep, wat niet altijd wenselijk is voor de rust en stabiliteit in de klas.
Duurzame en haalbare oplossing
Ondersteuning is vaak afhankelijk van budgetten en beschikbare mensen, terwijl een stabiele groepsverdeling een structurele oplossing biedt. Kleinere groepen zijn wel afhankelijk van budgetten en laat dat nou juist de grootste uitdaging zijn. Dus zolang het mogelijk is en we de mensen vinden, kunnen we kleinere groepen realiseren. Maar daarbij dus de grote kanttekening dat dit door verschillende factoren wel kan veranderen.
Kanttekeningen
Door te kiezen voor kleinere groepen zorgen we hopelijk voor een stabiele en effectieve leeromgeving, waarin we als leerkrachten optimaal kunnen werken met de leerlingen. We realiseren ons dat dit betekent dat we minder extra handen beschikbaar hebben buiten de klas, wat als gevolg kan hebben dat we minder groepen kunnen opvangen bij afwezigheid en ziekte. Dit kan ervoor zorgen dat groepen vaker thuis komen te zitten.
Het scenario van 15 groepen is onze wens, we kunnen dit echter wel alleen realiseren als we voldoende nieuwe collega's vinden voor volgend schooljaar, dat is nog een kanttekening. Mocht dit toch niet lukken, dan is alsnog een ander scenario nodig.